Nieuws

07-05-2023

Workshop “Beter paardrijden”

Word je onzeker als ouders/andere ruiters/instructeurs naar je kijken tijdens het rijden? Stop je met rijden of vermijd je die ene moeilijke oefening? Ben je zo druk bezig met wat er allemaal kan gebeuren, dat je stopt met rijden? Zou je graag op buitenrit willen, maar durf je dat niet?

Gaat het rijden thuis prima, maar stop je met rijden als je de ring inrijdt op wedstrijd? Ben jij al dagen van te voren zenuwachtig? Dan is deze mindset workshop iets voor jou!

In deze workshop leer je hoe je je rit verbetert door enkel anders te denken!

Na deze workshop weet je:

– hoe je gedachten jou, je rijden en je paard beïnvloeden

– hoe je je gedachten inzet om beter, zelfverzekerder en meer ontspannen paard te rijden

– hoe je vervelende emoties, zoals angst, frustratie en stress snel en makkelijk los laat

– hoe je blijft rijden op spannende momenten

– hoe je sneller vooruit gaat met je paard

Wil jij dit ook? Meld je dan nu aan! Zondag 7 mei van 14:00 – 15:30 uur. De kosten zijn €12,50 en de minimale leeftijd voor deze workshop is vanaf 12 jaar.

Je kunt je aanmelden via: evenementenrcp@gmail.com

18-03-2023

Clubkleding RCP

11-03-2023

NL Doet 2023

Er werd flink geklust op de manege en alles is weer lekker opgeknapt. Bakkerij Rijnbeek heeft gezorgd voor wat lekkers bij de koffie. En een aantal leerlingen van het Stanislascollege Pijnacker hebben meegeholpen tijdens hun maatschappelijke stage.

Wij zijn heel blij met al onze TOP vrijwilligers die zo hard hebben gewerkt.

24-08-2022

Aanmeldstop rijlessen!

De vraag naar rijlessen bij ons is momenteel groot dat we een aanmeldstop voor alle lessen moeten hanteren.

08-08-2022

Hitteprotocol Ruiterclub Pijnacker

Het welzijn van paarden is uiterst belangrijk. Hoewel het natuurlijk fantastisch is dat het mooi weer is kan dit juist bij paarden voor hittestress zorgen. Een paard heeft een zogenaamde comfortzone die tussen de 5°C en 25°C ligt. De comfortzone van een paard ligt beduidend lager dan die van een mens, de comfortzone van een mens ligt namelijk tussen de 20°C en 30°C. Dus wat voor ons als mens nog als prettig wordt ervaren kan voor een paard heel onaangenaam zijn. Hittestress kan de dood tot gevolg hebben. Dit zorgt ervoor dat we extra waakzaam moet zijn met mooi weer en dan met name bij extreme weeromstandigheden. Overmatige warmte, mogelijk als gevolg van klimaatwijzigingen, vormt bij paarden vaker een probleem dan ernstige kou. Dit protocol omschrijft kaders voor de bedrijfsvoering tijdens warme zomerperiodes. Dit protocol is tot stand gekomen op basis van adviezen van de KNHS en de FNRS en de richtlijnen van de sectorraad paarden en de NVWA. Dit protocol geeft dan ook richtlijnen hoe te kunnen handelen tijdens warme dagen. Er wordt onderscheid gemaakt tussen vier verschillende type warme dagen.

Richtlijnen

Dagen met een middagtemperatuur onder de 25°C

Geen aanpassingen op bedrijfsvoering noodzakelijk. Alle lessen gaan door bij dagen met een middagtemperatuur onder de 25°C.

Dagen met een middagtemperatuur tussen 25°C en 30°C

Alle lessen gaan door bij dagen met een middagtemperatuur tussen de 25°C en de 30°C. Aanpassingen op bedrijfsvoering zijn wel noodzakelijk. De instructie kan de lessen in intensiteit voor de paarden aanpassen door bv. meer stapmomenten in te voeren**. De luchttemperatuur zal door het stalteam, de instructie en pensionhouders worden gemonitord. Indien de stallen warm zijn zullen de dak sproeiers worden aangezet.

Dagen met een middagtemperatuur tussen de 30°C en 35°C

Aanpassingen in de bedrijfsvoering is noodzakelijk. Op dagen met een middagtemperatuur tussen de 30°C en 35°C wordt het lesprogramma aangepast. Dit houdt in dat de instructie kan besluiten de les als volgt aan te passen: Er wordt niet op de paarden gereden. Aangepaste/alternatieve lessen worden aangeboden, dit kan  zijn spelletjes met de paarden met water, extra verzorging/poetsbeurten. Dit vult de instructie zelf in. De les annuleren (i.o.m. het bestuur)*. Een les annuleren geschiedt op basis van de ‘lokale’ omstandigheden op de manege**. Diverse omstandigheden spelen hierbij een rol (zie hiervoor de toelichting hieronder). Bij het annuleren van een les wordt van de ruiter verwacht dat hij/zij wel op  zijn/haar lesmoment komt voor het uitvoeren van de lestaken. De paarden staan tot uiterlijk einde ochtend op de wei en worden door het stalteam uiterlijk 12.00 uur op stal gezet, zodat zij niet in de volle zon staan en in de stal onbeperkt gebruik kunnen maken van de drinkwatervoorziening. De daksproeiers zullen aan het begin van de ochtend worden aangezet zodat het dak van de stal zo koel mogelijk blijft.

**Als er sprake is van een voorspelde tropische dag met een buitentemperatuur van boven de 25°C is voorzichtigheid geboden. Het aanpassen van de les in intensiteit of het wel of niet laten doorgaan van een les is afhankelijk van meerdere factoren. Is er wel of geen wind, is het wel of niet bewolkt, is er wel of geen schaduw op het terrein.

Dagen met een middagtemperatuur > 35°C

Indien de middagtemperatuur hoger is dan 35°C zal de Ruiterclub Pijnacker het ‘Protocol extreme temperaturen voor paarden, versie 22 juni 2022’ van de sectorraad Paarden volgen. Dit betekent dat alle lessen geannuleerd zullen worden*. Ruiters worden wel gevraagd om op hun oorspronkelijk tijd naar de les te komen voor het uitvoeren van de lestaken en te helpen bij het verzorgen van extra verkoeling. Dit kan in de vorm van extra verkoelende poetsbeurten. De paarden staan tot uiterlijk einde ochtend op de wei en worden door het stalteam uiterlijk 12.00 uur op stal gezet, zodat zij niet in de volle zon staan en in de stal onbeperkt gebruik kunnen maken van de drinkwatervoorziening. De daksproeiers zullen ’s ochtends worden aangezet, zodat het dak van de stallen zo koel mogelijk blijft.

* Extreme weersomstandigheden is een omstandigheid waarop de Ruiterclub Pijnacker geen invloed kan uitoefenen. Een inhaalles is derhalve niet van toepassing.

01-12-2021

FNRS

Goed nieuws! Onlangs is de Ruiterclub Pijnacker weer door de FNRS gekeurd. Altijd weer een spannend moment. Met trots kunnen wij jullie mededelen dat de FNRS ons heeft beloond met een extra ster, vanaf nu is Ruiterclub Pijnacker een 4 sterren FNRS-manege!
RCP heeft in het bijzonder goed gescoord op de bodembedekking van onze rijbanen, de huisvesting van onze pony’s en paarden en de goede ligging van de kantine. Uiteraard hebben wij ook wat aandachtspunten gekregen waar wij het komend jaar aan gaan werken om ervoor te zorgen dat wij 4 sterren kunnen behouden.
Wij bedanken al onze vrijwilligers die ervoor gezorgd hebben dat dit resultaat is behaald, zonder jullie inspanning was dit niet gelukt.

01-11-2021

Voor alle nieuwsberichten, leuke foto’s en video’s, volg je Ruiterclub Pijnacker op Facebook en Instagram!